- İlk turbolu motorun tarihi, içten yanmalı ilk motorun icadı kadar eskidir. 1885 yılında Gottlieb Daimler ve 1896 yılında Rudolf Diesel sıkıştırılmış havayı silindirlere vererek yakıt sarfiyatını düşürüp performansı arttırmayı denediler.
- 1905 yılında İsviçreli Alfred Büchi ilk turboyu (Turbocharger) icat etti. İlk modelde, yakıt hava karışımının bugünkü sisteme benzer bir sistemle sıkıştırılıp silindirlere yollanmasıyla performansın arttırılabileceği görülmüştür.
- 1910 yılında ilk aşırı doldurmalı (supercharged) makine Murray-Willat tarafından yapılmıştır. Bu sayede yüksek irtifalarda uçan uçaklardaki kronik yanma problemleri çözülmüştür.
- 1919 yılında Amerikan firması “General Electric” yine bir uçak dizaynı için turbolu (turbocharger) motoru yaptı. Bu motor sayesinde uçak 28500 ft.’e çıkarak yeni dünya irtifa rekoru kırdı.
- Egzost gazı kullanılarak çalıştırılan ilk başarılı makine yine Alfred Büchi tarafından 1925 yılında yapıldı. Bu sistemde %40 oranında verim elde edildi. Motor endüstrisinde turbolu sistemlere tam manasıyla dönüş bu tarihten sonra başladı.
- Bu teknoloji başlangıçta gemi makinaları gibi çok büyük sistemlerde kullanıldı. 1938 yılında İsviçreli Saurer firması turbolu makineyi markete tanıttı.
- 1962/63 yıllarında Chevrolet Corvair Monza ve Oldsmobile Jetfire turbolu ilk arabalar olarak piyasaya sürüldü.
- 1973 yılındaki petrol krizinden dolayı, oldukça iyi yakıt ekonomisi sağlayan turbolu araçların üretilmesi teşvik edildi. Böylece ilk yatırım maliyetleri düşürüldü ve bu tip araçların kullanımı arttı.1980 li yılların sonunda egzost emisyonu ve hava kirliliği ile ilgili regülasyonların da arttırılmasıyla bu araçlara olan rağbet ve teşvik oldukça arttı. Günümüzde tüm ticari araçlar turbolu. Ayrıca bu yıllarda Formüla 1 yarışında kullanılan araçlar da turbolu yapıldı ve motor güçleri 1500 hp’ ye kadar ulaştı. 70li yıllarda, Avrupa’da turbo benzinli araçlarda da kullanıldı. BMW firması 1973 yılında “2002 turbo” modelini tanıttı. Ama beklediği başarıyı yakalayamadı.
- 1978-81 yıllarında Alman Mercedes, firması 300SD dizel araçlarında turboları kullanmaya başladı. Böylece doğal emişli dizel araçlarda görülen düşük performans, çok yavaş hızlanma gibi sorunlarda ortadan kaldırıldı.
- Aynı yıllarda, turbonun etkisiyle gücü atan ve yakıt sarfiyatı düşük dizel motorlar yolcu otobüslerinde de kullanılmaya başlandı.
- 1990 dan itibaren turbolu dizel araçlar sadece yüksek üç ve düşük yakıt tüketimi anlamına gelmiyordu. Ayrıca düşük CO2 salınımı ve çevreye olan düşük kirletme etkisinden dolayı da tercih sebebi oldu. Ayrıca benzinli araçların materyal yapısının güçlendirilmesiyle, turbo bu tip araçlarda da kullanılmaya başlandı.